Advents- och julinspiration
Kanske finns det ingen månad under året som vi ägnar så mycket tid åt att dekorera vårt hem som december månad?
I säsongsinspiration december ger vi massor av inspiration om hur julens alla blommor kan användas! Speciell uppmärksamhet ägnar vi åt begonia och cyklamen, två klassiska krukväxter som många kanske inte direkt förknippar med julen, men som är mycket användbara i advent.
Begonia
Begonia x hiemalis ’Baladin’ & ’Grace’
Två av de allra mest stämningsfulla begoniorna till jul är de djuprosa och röda sorterna ’Baladin’ och ’Grace’. Båda är moderna klassiker som förgyller hemmet med sina lysande röda blommor, stora, mörka, lätt glänsande och krispiga blad – ett självklart förstaval för alla som vill skapa en traditionell och färgrik julstämning (källa: Blomsterfrämjandet).
Begonia ’Grace’ är dessutom en relativt nyhet på marknaden. Den kännetecknas av sina extra stora, fyllda, och lätt fransade kronblad som ger ett keramiskt, nästan konstnärligt uttryck som verkligen sticker ut i dekorationen.
Skötselråd för Begonia till jul
Både ’Baladin’ och ’Grace’ trivs bäst på ljusa platser under vintern, allra helst i ett söderfönster eller där det kommer in så mycket naturligt ljus som möjligt. Om växterna får stå längre in i rummet kan det vara väl värt att komplettera med växtbelysning, eftersom ett ljusare läge effektivt förlänger blomningstiden och håller plantorna friska och fylliga. Själva blomningen är generös även i mer dämpat vinterljus, men bättre ljus ger förstås ett bättre resultat (källa: Blomsterfrämjandet).
För att blommorna ska hålla sig snygga så länge som möjligt är det viktigt att kontinuerligt plocka bort vissna blommor, vilket främjar både ny tillväxt och fortsatt riklig blomning.
Normal rumstemperatur räcker väl, men försök undvika direkt värme från element eller liknande – begonior föredrar stabila och något svalare förhållanden. Jorden ska inte stå ständigt blöt utan får gärna torka upp lite mellan vattningarna, något som minskar risken för bladmögel och andra problem. Under vinterhalvåret behöver begoniorna ingen extra näring, men om du vill spara plantorna till nästa säsong bör de skäras ned efter blomning och underhållas med svag näringslösning från vår till höst (källa: Blomsterfrämjandet).
Vill du skapa extra effekt till jul, kombinera flera begonior i olika krukor och färgtoner, eller blanda dem med andra klassiska vinterblommor som cyklamen och julstjärna (källa: Blomsterfrämjandet).
Cyklamen
Cyclamen persicum
Cyklamen är en av de mest älskade advents- och julväxterna tack vare sina eleganta blommor och vackert mönstrade blad. Bladen är ofta omvänt hjärtformade eller njurformade i djupa gröna nyanser med silver- eller gråvitt mönster, vilket bidrar till växtens dekorativa karaktär året om (källa: Blomsterfrämjandet).
Utbudet av cyklamen är stort inför julen – såväl små och stora plantor som blommor i allt ifrån klassiskt vitt till sprakande rosa och röda toner. Särskilt vita cyklamen har blivit populära under december och januari, men för den som vill ha riktigt färgstark jul finns mängder av rosa, cerise och röda alternativ.
Skötselråd för cyklamen
Placera gärna cyklamen i ett ljust fönster, men undvik direkt exponering för stark sol. Bäst trivs cyklamen där det är svalt och fritt från direkt värme, exempelvis i rum med golvvärme, eller i frostfria uterum och glasverandor (källa: Blomsterfrämjandet).
När cyklamen ska vattnas är det viktigt att vattna direkt i ytterkrukan. Undvik att blöta ned blad, skott eller själva rotknölen eftersom stillastående fukt kan öka risken för svamp- och mögelangrepp. Får din cyklamen gula blad eller vissna blomstjälkar? Då är det bäst att avlägsna dessa genom att vrida stjälken några varv och sedan rycka loss den – då följer hela stjälken med och ingen del lämnas kvar som kan börja ruttna i bladmassan.
Cyklamen och tradition
Extra charmigt: Cyklamen har historiskt omgärdats av myter och sägs bland annat inom den vita magin bringa lycka och glädje – något vi alla kan önska oss till jul (källa: Blomsterfrämjandet).
Tips i advent och juletid
- Skapa blomstergrupper med växter som trivs tillsammans, eller ställ plantor med olika behov i egna krukor tätt tillsammans – då kan varje art vattnas efter sina egna önskemål och allt ser ändå samlat och harmoniskt ut. Effekten blir extra snygg och varierad om du blandar olika former som azaleor på stam, amaryllis i terrakottakrukor, cyklamen och begonior (källa: Blomsterfrämjandet).
- Dekorera gärna med inslag som renhorn eller lärkgrenar med kottar – både vackert och praktiskt som stöd för t.ex. amaryllis.
- Vill du hoppa över julgran? Gör egna granar och bollar av mossa eller murgröna med hjälp av hönsnät – detta ger volym och ett naturligt blickfång i rummet.
- Använd vintage-porslin eller loppisfynd som juliga ytterkrukor – eleganta skålar och glas på fot ger lyxig känsla till dina arrangemang.
- Lökväxter som hyacint är fina direkt i glas där lökar och rötter får synas. Multiflorahyacinter rekommenderas för längre blomperiod.
- Massverkan ger effekt – placera flera cyklamen, julstjärnor eller begonior i olika nyanser tillsammans för vackra och lättskötta grupper. Enkelt och snyggt är att samla krukorna i en jutesäck och knyta ihop med sidenband.
- Lek med färger! Matcha kruka och blomma för överraskande och festliga kombinationer, eller byt ut traditionella röda dekorationer mot gula för en unik julstil.
- Blanda grovt och elegant – till exempel kan amaryllis i glas kombineras med jord, lökskal och kastanjer som kontrast mot det blanka och stilrena.
- För dig som gillar handarbete: Sticka eller virka vackra "strumpor" till krukorna, det bidrar till julkänslan.
- Dölja jorden i krukan? Använd mossa, lökskal, grenar, kottar eller kaffebönor – både vackert och praktiskt!
- Lägg en amaryllislök direkt på en bricka på bordet. Linda in löken i mossa, vira ett vackert band runt och fukta lätt då och då – blomman strävar uppåt och ger ett levande konstverk.
Lycka till med julens blomsterprakt! För mer inspiration och aktuella sorttips, se Blomsterfrämjandet.