Adelsnäs
Baroniet Adelsnäs: Historia, Arkitektur och Trädgård
Baroniet Adelsnäs är en unik och kulturhistoriskt värdefull egendom belägen i Åtvidaberg i Östergötland. Det är Sveriges enda baroni, instiftat 1783 av baron Johan Adelswärd, och har sedan dess gått i arv inom släkten. Idag omfattar egendomen omkring 20 000 hektar, där majoriteten utgörs av välskötta skogsområden. Egendomen bär på en rik historia som tydligt präglar både landskapet och de arkitektoniska inslagen Baroniets officiella hemsida.
Historik och fideikommiss
Baroniet grundades genom att Johan Adelswärd sammanfogade flera gårdar till ett fideikommiss, vilket garanterade att egendomen förblev odelad och inom familjen över generationer. Detta bidrog till att forma områdets säregna karaktär och långsiktiga förvaltning. Fideikommiss-systemet avskaffades dock i Sverige 1964, men för att bevara egendomens helhet omvandlades Adelsnäs 1972 till Baroniet Adelswärd AB, ett familjeägt bolag. Än idag speglar Adelsnäs en obruten släkthistoria och familjen Adelswärd har genom sina insatser också haft stor betydelse för utvecklingen av det lokala samhället runt Åtvidaberg Läs mer här.
Herrgårdens särprägel
Den ursprungliga herrgården på Adelsnäs var en låg envånings byggnad från 1700-talet, försedd med sex flyglar. Huvudbyggnaden revs kring sekelskiftet 1900, men fyra av flyglarna står kvar – två av dem används som grindpaviljonger som än i dag markerar ankomsten till godset.
Arkitektur och inspiration
Den nuvarande herrgården, uppförd 1916 av Theodor Adelswärd efter ritningar av professor I.G. Clason, har en enkel och robust exteriör med tydliga stilideal från vasatiden. Byggnadens oregelbundna plan följer mjukt terrängen vilket möjliggör ett nära och levande samband mellan hus, park och trädgård – ett arkitektoniskt grepp som hämtat inspiration från dåtidens engelska gods Baroniet Adelsnäs.
Park och trädgård
Redan på 1700-talet började parken och trädgården på Adelsnäs att planeras och vårdas med omsorg. Utvecklingen tog ytterligare fart vid sekelskiftet 1900 tack vare trädgårdsarkitekten Rudolf Abelin – ofta kallad den svenska trädgårdskonstens förnyare. Det är hans verk som främst präglar dagens trädgårdsanläggningar, vilka utstrålar påtagliga influenser från den engelska Arts and Crafts-rörelsen. Här samsas öppna gräsmattor, "sunken gardens", terrasseringar samt slingrande gångvägar som samspelar med omgivande natur Mer information på baroniet.se.
Orangeriet – ett kulturhistoriskt smycke
Ett av parkens allra mest sevärda inslag är Orangeriet, vars historia speglar både teknikutveckling och förändrade trädgårdsidéer. Redan på 1860-talet byggdes här ett imponerande växthus i järn och glas, vilket var en mycket modern konstruktion för tiden. Vid sekelskiftet 1900 revs större delen av detta växthus, men mittkupolen sparades och blev navet i det nuvarande orangeriet, ritat av professor I.G. Clason tillsammans med Theodor Adelswärd.
Stilen, som hämtat inspiration från en äldre fransk trädgårdsbok i Adelsnäs bibliotek, för tankarna till ett 1600-talsorangeri designat för en engelsk lord av en berömd italiensk arkitekt Länk till mer information.
Orangeriet användes i cirka 25 år som vinterförvaring av exotiska växter, som sedan prydde trädgårdarna under sommarhalvåret. Efter att värmeanläggningen frös sönder under de kalla vintrarna på 1940-talet förlorade byggnaden sin ursprungliga funktion och förföll. Idag är Orangeriet varsamt restaurerat och utmärker sig både arkitektoniskt och kulturhistoriskt – ett utmärkt exempel på svensk trädgårdskultur och teknikhistoria. Riksantikvarieämbetet betraktar orangerier som särskilt skyddsvärda kulturmiljöer, och det på Adelsnäs utmärker sig genom sin höga kvalitet och unikhet Se mer här.
Familjen Adelswärds roll
Familjen Adelswärd har i över två sekler varit förgrundsgestalter i svensk näringslivshistoria, politik och samhällsutveckling. Theodor Adelswärd, som ledde egendomen vid förra sekelskiftet, hade även framträdande roller som finansminister och internationell fredspolitiker. Genom åren har familjen även varit pionjärer inom bland annat industriell utveckling, kontorsmöbeltillverkning och skapandet av Åtvidabergs trädgårdsstad. Baroniet Adelsnäs är således inte bara en historisk plats, utan även en levande miljö där tradition och innovation möts Baroniet Adelsnäs officiella sida.
Mer information hittar du på Baroniets officiella hemsida: https://www.baroniet.se/