Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Adelsnäs

Tidigare Näs, huvudgård för fideikommisset Baroniet Adelswärd, instiftat 1783 av baron Johan Adelswärd. Godsets areal är ca 20 000 hektar, mest skog.

Den ursprungliga herrgården, en envånings 1700-talsbyggnad med sex flyglar, revs kring sekelskiftet. Fyra av flyglarna står kvar, två som grindpaviljonger.

Den nya herrgården byggdes 1916 av Theodor Adelswärd efter ritningar av professor I G Clason. Arkitekturen är till det yttre enkel och har något av wasatidens kärvhet i stilen. Den oregelbundna planen, som fint ansluter sig till terrängen och medger ett intimt samband med park och trädgård visar inflytande från England.

Park och trädgård har ända sedan 1700-talet ägnats stor omsorg. För utformningen anlitades den svenske trädgårdskonstens förnyare Rudolf Abelin. Av de nuvarande trädgårdsanläggningarna är större delen från början av detta sekel. Speciellt sevärt är det nyrestaurerade Orangeriet.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Orangeriet i Adelsnäsparken är av ganska färskt datum, men har gamla anor, på 1860-talet uppfördes där ett jättelikt växthus av järn och glas, en teknik som då var ny och ur vilken vår moderna arkitektur växte fram. Vid sekelskiftet revs detta så när som på mittkupolen, som blev centrum i en ny byggnad - det orangeri vi ser i dag.

Som sådant fungerade det i cirka tjugofem år och hyste de mängder av stora krukor med oranger m m, som prydde den framförliggande trädgården.

Under någon av 1940-talets kalla vintrar, frös värmeanläggningen sönder. Byggnaden, som därefter inte hade någon egentlig funktion, förföll tills den nu återuppstått som en fågel Fenix för nya ändamål.

Orangerier börjar bli sällsynta i dagens Sverige och de som finns kvar omhuldas av Riksantikvarieämbetet. Det på Adelsnäs har ovanliga kvaliteter. Det är utformat av professor I G Clason i samråd med byggherren Theodor Adelswärd, men hade en inspirationskälla av mycket äldre datum. I biblioteket på Adelsnäs finns en gammal fransk trädgårdsbok i vilken beskrivs och avbildas ett orangeri skapat för en engelsk lord på 1600-talet av en berömd italiensk arkitekt.

Hemsida: http://www.baroniet.se/


   

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB