Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

5 tips för en fin gräsmatta

Vår **gräsmatteexpert Jankov Månsson** ger 5 bra tips för en fin gräsmatta.

Av Katarina Kihlberg Jankov Månsson har lång erfarenhet av odling, inte bara av gräsmattan, utan av allt som växer och frodas i en trädgård.

− Förutsättningarna för all odling är att gödsla, tillföra mullämnen och vid lågt Ph-värde (sur jord), kalka! I princip alla problem du har med trädgården kan åtgärdas med ovanstående.

För gräset rekommenderar jag följande fem punkter för bästa resultat:

#1. Gödsla många gånger#

Gödsla minst tre gånger per säsong. Börja gödsla när gräset visar tecken på att grönska och missa inte slutet av sommaren då mossan börjar sin tillväxt.

#2. Gödsla hellre lite och ofta#

Gödslar du lite och ofta i stället för mycket på en gång slipper du förfasa dig över att gräset växer så otroligt mycket. Risken om du gödslar för mycket på en gång är att det blir jobbigt att klippa och att du lägger ner gödslingen för resten av säsongen.

#3. Undvik gödsel med extremt mycket kväve#

Undvik konstgjort så kallat NPK-gödsel, som ofta innehåller för mycket kväve. Gräsmattan behöver kväve men får den för mycket på en gång drar tillväxten bara iväg för kraftigt, vilket inte skapar en tät och tålig gräsmatta. Kan gräsmattan inte ta upp allt kväve riskerar det dessutom att lakas ut i naturen runtomkring och försura jorden.

#4. Välj långtidsverkande gödsel#

Använd långtidsverkande gödsel typ Algomin så får du en jämnare, grönare och vackrare gräsmatta, som växer lagom mycket och har god tillgång på näring hela tiden.

#5. Toppdressa din gräsmatta#

Toppdressa gräsmattan om den är gles, torr och mager. Det ökar mikrolivet och förhindrar att gräset torkar ut. Detta förebygger också angrepp av pingborrelarver som äter gräsrötterna.

Fråga Jankov om din gräsmatta!

Med ett brett och gediget trädgårdskunnande står Jankov till förfogande för att svara på frågor om gräsmattan. Han driver en välbesökt trädgårdsbutik i Osby i norra Skåne. Jankov Månsson svarar i samarbete med Algomin.

Ni kan ställa frågor om gräsmattan till Jankov här: Fråga experterna

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB