5 tips för en fin gräsmatta
Jankov Månsson har lång erfarenhet av odling – inte bara av gräsmattor, utan av allt som odlas och gror i en trädgård. Hans råd bygger på gedigen kunskap om hela trädgårdens samspel.
– Förutsättningarna för all odling är att tillföra näring genom gödsling, öka mullhalten och, om jorden är sur (lågt pH), kalka för att skapa en god balans. Nästan alla problem med gräsmattan och trädgården kan förebyggas eller lösas med just dessa grundpelare.
För dig som vill ha en riktigt vacker och frisk gräsmatta rekommenderar Jankov följande fem punkter:
1. Gödsla många gånger under säsongen
Gödsla minst tre gånger per säsong. Börja när gräset visar tecken på att börja grönska på våren, och glöm inte den viktiga näringstillförseln även mot slutet av sommaren, när mossan naturligt får en nytändning och konkurrensen om näringen ökar.
2. Gödsla hellre lite och ofta
Det är bättre att ge gräsmattan mindre mängder gödsel vid fler tillfällen, än att sprida ut mycket gödsel enstaka gånger. Genom att dela upp gödslingen får du lagom och jämn tillväxt, slipper onödigt kraftigt gräsklippande och undviker att tröttna på skötseln tidigt under säsongen.
3. Undvik gödsel med för hög kvävehalt
Var sparsam med NPK-gödsel eller andra konstgödseltyper med högt kväveinnehåll. Även om gräset behöver kväve, leder för stora mängder till ohanterlig tillväxt – gräset blir glest och svagt, och dessutom kan överskottet lakas ur och förorena omkringliggande jordar och vattendrag samt försura jorden. Det gynnar heller inte en tät, tålig gräsmatta.
4. Välj långtidsverkande gödsel
Satsa på långtidsverkande gödselmedel, exempelvis naturgödsel eller specialgödsel som Algomin. Det ger kontinuerlig och balanserad näringstillförsel, vilket både stärker gräset, ger en djupare grönglans och gör skötseln enklare under hela säsongen.
5. Toppdressa din gräsmatta
Toppa gräsmattan med ett tunt lager sand-och-jordblandning eller kompost på kala, torra och magra partier. Det förbättrar mikrolivet och hjälper gräset att behålla fukten längre, samt förebygger skador genom angrepp av t.ex. pingborrelarver som annars lättare ger sig på utsatta gräsrötter.
Övriga råd & expertinslag
Utöver grundtipset om gödsling rekommenderas även att regelbundet tillföra mullämnen (som kompost eller gräsklipp) och att kalka om jorden är för sur. Det säkerställer att gräset får bästa möjliga tillväxtmiljö.
Extraråd från andra trädgårdsexperter
- Klipp gräset lagom långt (ca 3–4 cm) för att stärka motståndskraft mot både torka och ogräs.
- Vattna sällan men rejält, så att gräsrötterna växer sig starka och djupa.
- Toppdressa vid behov för att jämna ut och förbättra gräsets tillväxt.
Grunderna för en hållbar gräsmatta
Genom regelbunden gödsling i små doser, rätt sorts näring, toppdress, samt kalkning och mullämnen vid behov, lägger du grunden till en frisk, tät och vacker gräsmatta som är både prydnad och nöje att sköta. Undvik starkt kväverik konstgödsel och välj långtidsverkande alternativ för hållbar och enkel skötsel.
Har du frågor om din gräsmatta?
Jankov Månsson finns till hands med sitt breda trädgårdskunnande. Han driver sin trädgårdsbutik i Osby i norra Skåne och svarar gärna på frågor rörande skötsel, näring och problem i samarbete med Algomin.
Ställ din fråga till Jankov här:
[Här fyller du i din kontakt- eller frågeinformation enligt kanal eller sajtens utformning]