Ympa äppelträd

Josefin

Hej Sylvia!

Vi har ett Oranie äppelträd i vår trädgård. Vi är inte så förtjusta i det äpplet och skulle vilja ympa in en annan sort i trädet som vi gillar bättre, men vi vet inte vad. Vi gillar söta och fasta, knapriga äpplen. Jag har en släkting som kan hjälpa mig med själva ympningen. Han är dock utomlands till slutet av mars.

Men innan jag kommer dit, hur går jag tillväga med att få tag i en ympgren att använda? Går det använda vattenskott från andra äppelträd? Vad passar med Oranie, så äppelsorterna befruktar varandra, och som ev passar oss i smaken?

Tack för din hjälp.

Vänliga hälsningar Josefin

Odla Svarar: 

Ympris kan du beställa från flera ställen, googla med ympris, äpple. Till exempel här (http://apelkonsult.se/index.php?page=ympris/) finns mycket att hämta.

Sedan beror det ju på tycke och smak, men ta också hänsyn till att äppelsorterna bör kunna pollinera varandra om det inte finns mycket äppelträd i grannskapet. Aroma, Amorosa, Signe Tillitch, Katja eller varför inte Sylvia - dessa låter som sådana äppelsorter som du kan gilla. Du kan ha flera olika äppelsorter i ett träd, då blir det ett så kallat familjeträd.