Vridpil på latin

Malin

Vad har vridpil för vetenskapligt namn? Florister använder denna växt ganska mycket men kan inte hitta vilken sorts Salix det skulle kunna vara.

Med vänlig hälsning Malin

Odla Svarar: 

Hej

Jag försöker skapa ordning i röran med floristernas påhittade benämningar kontra SKUD's (Svensk Kulturväxtdatabas) officiella benämningar av de vridna pilsorterna.

Den av floristerna ofta använda "vridpilen" heter högst sannolikt den krullgreniga Salix babylonica var. pekinensis 'Tortuosa' (förr Salix matsudana 'Tortuosa'), på svenska trollpil. Trollpil är ett namn som man önskar floristbranschen anammar istället för den påhittade vridpilen.

Den rödgreniga Salix 'Erythroflexuosa' börjar också dyka upp hos florister. Den heter skruvpil på svenska.

Det finns även en videsort som har flata grenar och går under det likaså påhittade namnet "flatpil" hos floristerna. "Flatpilen" är med all säkerhet det som SKUD sedan länge kallar drakvide. Den hör till den grupp Salix som i Sverige kallas viden - inte pilar. Drakvide är ett namn som verkligen är mycket trevligare än flatpil. Dess fulla namn är Salix udensis 'Sekka'. Det är en förbandning eller fasciation, det vill säga där grenar har vuxit ihop.

Men det finns fler "skruvade" sorter som förekommer på blomsterbinderier, till exempel ormhassel, Corylus avellana 'Contorta'. Denna är alltså ingen pil utan en krullgrenig sort av hassel.

Med vänlig hälsning Sylvia