Vitt i jorden

Maria

Hej

Jag har problem med mina inomhusväxter som dör den ena efter den andra. Oftast yttrar det sig genom att mina växter tappar sina blad. Vad som är synligt är att i jorden växer det något vitt till och med på lecakulorna på ytan av blomjorden. Detta vita växer mest i små sk öar som är lite toppiga, se bild. Nästan alla mina 20 växter har detta problem.

Vad är det som växer på jorden, och är kan detta vara orsaken till att mina växter dör och hur kan jag i så fall få bort detta?

MVH Maria

Odla Svarar: 

Hej

Det vita du fått i dina krukor är mögel. Du har kanske vattnat för flitigt, då kommer det mögel på ytlagret i jorden när det hela tiden är för fuktigt i krukan. Övervattningen kan också vara orsaken till att dina växter tappar blad, men i vanliga fall påverkar inte möglet växterna. Det ser ju förstås inte så snyggt ut.

Har du kollat om det vita även finns nere i krukjorden? Jag råder dig att köpa en riktig bra, lecablandad blomjord och byta jorden, skaka bort den gamla mögliga jorden noga. Att byta jord behövs ju annars också så här efter vintern så att växterna får ny, kraftig jord att leva av .

När du väl har bytt jord gäller det att inte vattna för mycket. Vattna alltså lite mindre och låt jorden torka upp emellanåt, känn efter med fingret om jorden känns torr på ytan. Du behöver inte ha lecakulor på jorden, de gör att fukten hålls kvar längre och om du ändå är en flitig blomvattnare, så kan de göra mer skada än nytta.

Med vänlig hälsning Sylvia