Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vitis vinifera stam ca 30 mm och 120 hög

ingemar

Hej
Jag har precis köpt en Vitis vinifera på en kraftig stam på ca 30-40 mm och nedklipp till en trädformad krona.

Nu undrar jag vad jag skall tänka på i samband med plantering och placering. Den skall stå i en kruka i ett växthus (betonggolv)/café på ca 80m2. Vi vill gärna använda en terrakottakruka med diameter ca 70 och 60 hög. Hur planterar vi den så den trivs bäst och blir lättskött. Fundera också på var i växthuset den kan trivas bäst, dvs. fritt i mitten och låta den klättra på en spaljé i taket eller i en hörna.

tacksam för alla råd.
/Karin

Odla Svarar: 

Den kan mycket väl stå i en så pass stor kruka. Om den står i mitten så kan ni leda rankorna åt olika håll och den på sikt bildar ett grönt tak över gästerna. Tjusigt!

Använd en kraftig perennjord eller rosjord med lera i. Gödsla årligen på våren och runt midsommar med t.ex. Chrysan e.d.

Klipp alltid före jul, läs mer här: http://www.odla.nu/bar/vindruvor.shtml

Leda ut rankorna kan man förstås göra även om den står i en hörna och då har man kanske möjlighet att plantera den direkt i jordbädden istället, då slipper man byta jord, vilket man ibland tvingas göra om den står i en kruka.

Ett sådant vin finns t.ex. i caféet på Hellekis Säteri i Kinnekulle. Om du skulle ha vägarna förbi, så ta en titt!

Sylvia