Vita jordgubbar - ärtsmå bär

Annika

Jag köpte ett par plantor med vita jordgubbar förra året. De spred sig som en löpeld så nu har jag ett tjugotal plantor som jag planterade om i våras i välgödslad jord (koskit på påse blandat med blåkorn). Plantorna växer och frodas, blommar och skickar ut revor som jag flitigt plockar bort. Problemet är bären, de har under en veckas tid inte blivit större än små ärtor. Vad kan detta bero på?

Hälften av plantorna står på friland och andra hälften i pallkrage. Jorden är lucker och fin och jorden i pallkragarna består i majoritet av gammal kompost, men tillsats av köpejord och naturligtvis gödningen. Sommaren hittills har ju varit regnig och solig om vartannat, så jag kan ju inte tänka mig att det är som de torkat.

Vi bor i södra Halland och trädgårdslandet är omgärdat av en tät och uppvuxen granhäck så zonmässigt sett ligger vi på 0 (normalt sett är det ju zon 1 hos oss) så klimatet ska det ju heller inte vara något problem med eftersom det nästan känns som ett växthus under varmare dagar.

Det har inte gått någon ohyra på plantorna heller så jag ställer mig frågan om det kanske är jorden som försurats av granhäcken som gör att bären inte växer rejält?

/Annika

Odla Svarar: 

Hej

Det kan helt enkelt vara att dina vita jordgubbar får för mycket gödsel, all kraft går till att göra blad och revor och inte till att mogna bären. Kväverik gödsel driver de gröna delarna men inte blommor och bär.

Jag kan också misstänka att du haft besök av jordgubbstingflyn på våren. Jordgubbstingflyn orsakar missbildade, hårda frukter. Den trivs inte på öppna, blåsiga lägen så den stillastående luften inom granhäckar kan vara rena paradiset för denna insekt. Dessutom övervintrar den i just bland annat granar som ägg. Det finns kemisk bekämpning att ta till mot jordgubbstingflyn men den bör sättas ut tidigt på våren.

Med vänlig hälsning Sylvia