Vita flygare på tomatplantor

Marianne

Hej Sylvia

Har fått vita flygare på mina tomatplantor i växthuset. Har sprayat med såplösning men undrar om det finns något annat medel som inte skadar tomaterna och som är mer effektivt?

/Marianne

Odla Svarar: 

Hej

Mjöllöss eller vita flygare är en gissel på växthusgrödor, det är en speciell art, växthusmjöllöss som brukar vara där.

Om dina tomater står i krukor så pröva att ta ut krukorna så att vinden kan blåsa på dem så en del av de vuxna vita flygarna blåser bort. Du kan också duscha bladen med vatten. Men nymferna sitter kvar under bladen så upprepa att ta ut tomaterna med några dagars mellanrum. Kläm också ihjäl alla vuxna vita flygare och larver du ser. Det är ett effektivt sätt om du är riktigt noggrann.

Du kan också använda biologisk bekämpning i form av parasitstekeln Encarsia formosa. De köps på nätet, sök med Encarsia formosa. De dödar dock inte den vuxna vita flygaren som kan leva upp till 4 veckor och lägger ägg även om rovdjuren är där. Det kan därför vara bra att behandla med insektssåpa innan parasitsteklarna sätts ut. Ta lite starkare såplösning, cirka 5-10% såpa (0,5 - 1 deciliter såpa till 1 liter vatten + ett par matskedar sprit).

Vid bekämpning med kemiska medel spruta så att även undersidorna av bladen blir väl fuktade och upprepa en gång per vecka i en månads tid. Kemiska medel finns att köpa i plantbutiker.

Efter att du haft vita flygare i växthuset behöver du sanera noga efter avslutad skörd, annars övervintrar de i jorden som puppor till nästa säsong.

Med vänlig hälsning Sylvia