Vit jättesvamp i jorden

Jacob

Hej

Ett spadtag djupt ner i köksträdgården jord dolde sig i år en stor vit geggig klump. Mer eller mindre sammanhängande. Nån sorts svamp antar jag? När den torkat blir den hård men spröd. Hittills har jag grävt upp tre skottkärror. Vad är det?

Hur har den uppstått/vad ska jag inte göra framöver?

Vad gör jag åt den? Jag har frågat på lokala plantskolan som aldrig sett nåt liknande men gissade på nån sorts svamp och att jag ska blanda in grus och torv i jorden.

Bifogar bild.

/Jacob

Odla Svarar: 

Hej

Det är troligen frågan om så kallad torvmögel, alltså en mögelsvamp.

Torvmögel orsakas av svampen Peziza ostragoderma och utvecklas på torvbaserad planteringsjord som kanske har lagrats för länge. Jord är färskvara och ska inte lagras över vintern eller bli för fuktigt, till exempel om det regnar på skadade säckar. Torvmögel kan också bero på stallgödsel som inte blandats ner ordentligt. Särskilt på hönsgödsel kan det bildas mögel.

I regel orsakar dessa svampar inga skador på själva växter, men om jorden är för blöt, kan det också börja växa slemsvampar på plantorna och kväva dem.

Sänk luftfuktigheten runt plantorna, håll dem lite torrare. I vissa fall kan kalkning med kalksalpeter motverka sådana här beläggningar. Det är också bra att blanda grus och sand i jorden så att den blir torrare och luftigare.

Med vänlig hälsning Sylvia