Visa hur man beskär en bägarranka

Marianne Canholm

Vore toppen med bilder eller film på youtube hur man bäst beskär en bägarranka. Ska nu beskära mina och känner mig osäker på hur man bäst gör det, det finns lika många svar på när hur mycket och till sist även de som säger att man inte alls behöver beskära till de som säger att man måste beskär för att få igång blomning och varianten att de blommar på förra årets kvistar. Har haft min bägarranka i flera år och den blommar inte men växer sig allt större för varje år, tror att jag måste beskära för att få till detta med blomningen. Vill gärna köpa fler men vill först se att jag kan lyckas med detta första exemplar som verkar må så bra och börjat växa igen men som jag nu kommer att beskära. Ska ta det rätt försiktigt och inte skala av den totalt eftersom jag inte vet vad som är bäst. Finns det någon hos er som vet vad som verkligen gäller för sundaville eller bäraranka som vi säger här.

Odla Svarar: 

Hej,

vi jobbar på att få upp lite youtube filmer och tutorials på odla.nu men det tar lång tid och det är mycket och många som ska bestämma en hel del saker innan. Men jag hoppas självklart att vi kan få upp lite filmer snart! Jag ska försöka förklara så enkelt som jag kan om hur du gör,

Bäggarankor ska vattnas kontinuerligt under sommarmånaderna, den får aldrig torka ut, då kan den sluta blomma. Det är en enkel växt men det svåraste är att vattna rätt. Se till så jordklumpen är fuktig men inte blöt. Under vintern så vattnas det betydligt mindre.

När man ska beskära en bägarranka, oftast är det svaret på hösten när man tar in den i värmen inne och vill få ner den i storlek. Om man inte gör det på hösten kan man göra det på våren i april. Klipp ner ner den till 4 bladpar. Alltså på varje ranka ska det vara fyra stycken blad kvar. Klipp alltid ovanför ett bladpar och inte i mitten på en ranka mellan två blad.

När du gör detta kan du samtidigt plantera om den i ny jord, men bara om du klipper ner den på våren, på hösten ska den inte omplanteras. Använd bra krukväxtsjord eller U-jord. bägarrankan behöver inte stå i en stor kruka utan blir bättre om den får lite trångt om fötterna, ställ den varmt och ljust och duscha gärna bladen ibland för att få upp luftfuktigheten.

//Anna Theorin