Vinterskadad bambu

Tuula

Hej

Jag köpte en stor bambu, Phyllostchys, förra sommaren. Den växte i kruka och mådde jättebra och blev större och större, 2-3 meter hög. När det började bli kallt så grävde jag ner krukan i jorden och täckte med löv. Den verkade klara av kylan bra hela vintern, bladen var kvar och den var grön. I mars blev bladen gula och vissnade. Nu verkar det finnas liv bara i de nedersta decimetrarna.

Vad ska jag göra nu? Ska jag klippa ner den eller slänga? Om jag ska beskära den, hur och när ska det ske?

Med vänlig hälsning och hopp om svar. Tuula

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr har även många bambusorter drabbats av samma tjältorka som har förstört en hel del andra vintergröna växter i år. Det var helt enkelt för kallt för länge. Solen gassade på de gröna delarna som vaknade och började avge fukt samtidigt som marken var frusen så att växterna inte kunde få vatten.

Vänta med att göra något förutom att du "kammar" igenom bambun och tar bort de vissna bladen. Klipp alltså bort själva bladen om det ser fult ut men annars behövs ingen klippning för dessa mer storvuxna arterna som bergbambu Fargesia och kinabambu Phyllostachys. Skulle det finnas stammar som vissnat på grund av åldern, kan dessa förstås tas bort.

Ge gärna din bambu mer mullrik, bra jord och gödsla några gånger under säsongen. Se också till att den inte står varken för torrt eller för fuktigt. Ett varmt och skyddat läge bör den också ha, men Phyllostachy tål också en del vind.

Med vänlig hälsning Sylvia