Vintergrönt buskar och träd

Inger

Jag har en platt, stor tomt i söderläge. Vill ha några vintergröna växter som insynsskydd och vindskydd. De ska inte vara alltför höga, 5-6 meter är lagom för träd då jag inte vill ha för mycket skugga. Det finns plats för "lite" skrymmande buskar.

Huset är rött med vita knutar så andra glada färger på blommorna vore trevligt.

/Inger

Odla Svarar: 

Hej Inger

Generellt kan man säga att allt som är städsegrönt (alltid grönt) växer långsamt och kostar därför relativt sett mycket. Om man vill få upp något på höjden snabbt kan man därför bygga spaljé och klä med städsegröna klätterväxter (till exempel murgröna) eller köpa växter som har pelarform och sätta dem tätt för att få insynsfritt snabbt. Pelarväxande tujor och cypresser är exempel på detta, till exempel Tuja ´Smaragd`(zon 5, 3-5m), Chamaecyparis l. ´Alumii´( zon 2, 8-10m). Tyvärr har de städsegröna växterna generellt inte heller någon rik blomsterprakt så det tycker jag att du ska låta andra växter stå för. Dock finns det en del avvikande städsegrönt med till exempel gula barr röda kottar och så vidare, men om man väljer det så blir den gulbladiga varianten av samma art ofta mycket mindre i växten.

5-6 m är ganska hög avskärmning, men kanske har du en riktigt stor trädgård så du inte skuggas. Ett alternativ kan vara att sätta lägre vintergröna buskar i botten och även plantera träd som tar insynen högre upp (under säsong) med sin krona. En städsegrön buske som växer relativt snabbt och som kan klippas som häck om man vill, är Prunus laurocerasus ´Etna´ (zon 2-3) ca 2 m hög. Ett annat förslag är Thujopsis dolabrata (zon 4) som blir 9-12 m, växer snabbt men blir bred i basen och kräver gott om plats, men går att klippa.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Karin