Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vintergrön häck

Hej Sylvia! Vi ska flytta till ett hus i maj, och jag vill gärna ha en vintergrön häck som tomtgräns. Det är naturligtvis en fördel om häcken växer någorlunda fort. En höjd på ca 150 cm vore lagom. Jag lurar lite på Thuja smaragd, men är rädd att den kanske inte är den mest optimala, då den ska vattnas så mycket, och för att vi har några vuxna björkar i närheten.

Jag vill satsa på något man kan lita på, eftersom det blir en större utgift, häcken ska vara 25 m lång. Den får inte vara giftig, då vi har ett litet barn. Jag har tillbringat VÄLDIGT många timmar vid datorn och letat efter den bästa häcken. Jag känner att det är läge att fråga en expert om hjälp. Vi bor i zon 3. Kan du, snälla tipsa om någon bra växt?

Tack! Hälsningar Csilla

Odla svarar:

De vuxna björkarna i närheten kanske inte är så bra, då de kommer att ta mycket vatten från häcken om de växer närmare än vad de är breda. Björkens sugrötter är ungefär där eller lite längre ut än var kronans bredd når till. Man kan dock begränsa björkens giriga rötter genom att gräva ner en rotmatta (kraftig markväv) som hindrar björkens rötter komma åt häcken.

Tuja är en bra och tålig häckväxt när den väl har etablerat sig. Men så länge den är relativt nyplanterad måste man alltså se till att den inte lider av torka.

Andra förslag kan vara bergtall, trädgårds-en (taggig!!), hybrid-idegran som inte får bär, hemlock och vissa cypress-sorter.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB