Vintergrön häck

Ida

Hej Sylvia!

Vi har precis byggt hus i en "sandskog" i södra Sverige. Nu har vi kommit till trädgården. Vi behöver insynsskydd på vår baksida som vetter mot en gränd. Vi vill ha något som är snabbväxande och vintergrönt och som passar in bland tallarna. Vi vill ha en så naturlig skogstomt som möjligt och helst inte inte stram villaträdgård. Vi har funderat på bergtall eller rhododendron. Problemet är att de båda är väldigt omfångsrika och vi vill inte att det ska ta så mycket plats. Hur lång tid tar det att få ett insynsskydd om man väljer tall eller rhododendron d v s tills de blir ca 1,8 m höga? Har du något annat förslag? Jag har också hört att det finns vintergrön kaprifol. Jag kan dock inte hitta några bilder? Är den städsegrön hela vintern? Denna kräver förstås stöd för att kunna bilda insynsskydd. Tacksam för alla förslag!

/Ida

Odla Svarar: 

Bergtall skulle ju så klart passa in i en sandskog! Den kan hållas i lagom storlek genom att du varje år knipsar av nytillväxten till ca 1/3. Se bilder här!

Annars kan du kanske kika på idegranar? Dem kan man forma till smala häckar. Välj sterila sorter om du har småbarn, annars blir det lätt giftiga bär.

Rododendron kräver att du byter sandjorden mot surjord. Det går ju att ordna om man gör bäddar med torvblock och en markduk under och fyller det med surjord.

Visst finns det vintergrön kaprifol, Lonicera henryi, vinterkaprifol! Rätt tjusig, t o m! Se min bild. Men som du säger, får du ha ett nätstängsel under så den kan klättra upp någonstans.