Vinterförvaring vindruva

Emelie

Hej! Jag har en vindruva, Vitis 'Himrod', i kruka på min balkong. Nu undrar jag hur jag ska göra med vinterförvaring av den? Kan jag låta den stå kvar på balkongen eller behöver jag ta in den? Är det i så fall lämpligast med inne i lägenheten eller i ett mörkt källarförråd? Jag kommer flytta snart och får då ett vindsförråd, det är öppet ut så en del dagsljus kommer in, men det blir också ganska kallt där. Vad är lämpligast? Och ska jag täcka den med något? Tack för svar! /Emelie

Odla Svarar: 

Hej!

Det beror lite på var du bor någonstans hur du bäst vinterförvarar din vindruva. Bor du söderöver, zon 1-2, så kan den kanske klara sig bra på balkongen om du isolerar krukan riktigt ordentligt. Ta t.ex en jutesäck som du fyller med halm och gräver ner krukan i den sedan. Ställ det hela på en frigolitplatta eller -låda så det inte kommer kyla nerifrån.

Bor du mer norrut så ta gärna in krukan i ett förråd som "håller nollan". Det spelar ingen roll om det är mörkt då vindruvan har ju tappat bladen. Men du får kolla någon gång under vintern om den behöver en skvätt vatten.

Med vänlig hälsning Sylvia