Vinterförvara rosor

Aida

Hej

Jag bor i en lägenhet i Uppsala. Jag älskar rosor och skulle gärna vilja odla några av mina favoriter på balkongen. Jag hade två stycken rosor varav en var Princessa Alexandra, helt underbar och välmående ros i kruka under hela sommaren. Jag lät den vara kvar på balkongen invirad i i duk och bubbelplast i ett hörn. Förra vintern var ju väldigt kall och lång så när jag tog bort skyddet och skulle kolla rosorna förvandlades allt till brunt pulver vid beröring. Klart man blir besviken, men som sagt hoppet att de skulle överleva var ju inte så stor.

I höstas köpte jag tre härdiga bl. a.Kanadensiska rosor: Louise B., Stanwell perpetuall och Rosa Bonica. Planterade i 80 cm-djupa, stora krukor tillsammans med varsin klematis, men vågade inte låta de vara kvar ute ändå. Efter att jag bar in dem i 20gr-värme började det komma skott som vissnade och torkade efter ett tag. Nu ser jag att clematisarna lever, men när jag skär av en bit av rosornas grenar så ser det helt torrt ut. Jag är rädd att de har dött, eller kan det vara så att jag har en chans att få liv i dem igen?

Hur ska jag skydda härdiga rosor i kruka på balkong på vintern i fortsättningen?

Mycket tacksam för svar!

/Aida

Odla Svarar: 

Framför allt, skaffa vinterhärdiga rosor. De som du har skaffat senast verkar ju vara OK men +20 grader under vintern vill de inte ha.

Om du inte har en bra vinterförvaringsplats till rosorna, till exempel ett garage där det inte blir lika kallt, så kan du göra så här:

  • skaffa stora isolerkrukor, typ Lindesbergskrukan (http://www.odla.nu/artiklar/ute/tips-och-ideer/lindesbergskrukan/) (Alternativt ställ in de befintliga krukorna i stora cellplatslådor med torra löv eller dylikt isolermaterial runtom)
  • plantera rosen i den, eventuellt med sin klematis, men håll gärna isär rötterna med en mellanvägg eller dylikt
  • på hösten, ställ krukan mot den varmaste väggen på balkongen, mot lägenheten, men så att inte vårsolen lyser rakt på rosenkrukan
  • linda in de ovanjordiska delarna av rosen i LUFTIGT material, till exempel juteväv. Att det blev brunt pulver beror på att luften inte cirkulerat i bubbelplasten!
  • täck jordytan med torra, luftiga löv
  • vid varma dagar under vårvintern, det vill säga när det är en period med plusgrader, ta av juteväven och lufta rosen, linda om igen
  • kolla samtidigt så att rosen inte är torr och vid behov ge en liten skvätt vatten om jorden inte är frusen

Lycka till!