Vinterförvara pioner

Eva

Jag hittade fem små (dm-höga) pionplantor av olika sort som jag inte visste om fanns när jag i augusti rensade i landen. Jag planterade dem i små krukor som står ute, och några verkar ha tagit sig, medan andra står still i växten. Hur ska jag göra med dem nu till vintern? Kan man samplantera dem i stor kruka och ta in inomhus, eller förvara dem i förrådet - där det är mörkt, och kan bli några minusgrader om det blir riktigt kallt ute. Eller är det bättre att 'parkera dem' över vintern i en grävd grop i gräsmattan, tills jag vet var jag vill ha dem? Hur bör den se ut? Pioner lär ju inte gilla att planteras om.

Jag bor i södra Uppsala (zon 3) där vi har lerjord.

Vore tacksam för snabbt svar, så inte frosten hinner före...

/Eva

Odla Svarar: 

Hej

Du kan gräva ner de små pionkrukorna i en större låda med torvblandad sand och ta in dem i förrådet.

Man bör inte plantera om pioner ifall det går att undvika. När du har bestämt dig på våren var du ska ha dina pioner kan du försiktigt ta ut hela jordklumpen ur krukorna så du inte stör rötterna och så plantera pionerna i jorden.

Kolla under vintern i förrådet så att pionerna inte torkar ut helt, vattna med en skvätt vid behov. Pioner är perenner som tappar bladen under vintern så mörker och lite kyla gör inget.

Med vänlig hälsning Sylvia