Vinterförvara olika växter

Kajsa

Hej

Jag har fått en fin ampel- eller marktäckarklematis, "Kajsa", som blommade fint till för någon vecka sedan. Jag har haft den i kruka på balkongen. Vi har dock precis köpt hus (villaområde på Hammarö, Värmland) som vi i veckan fick tillgång till, och då undrar jag ju har jag skall göra med mina balkongväxter, kanske då främst min klematis. Kan jag plantera ut den nu eller ska jag förvara den i krukan i förrådet till våren för att plantera ut den då? I så fall, hur gör jag med vattning och ljus?

Samma sak gäller mina örter, rosmarin, citrontimjan, tagetesdragon och persilja - ut i landet eller försöka få dem att överleva inomhus/i förråd?

Det är första gången jag äger eget hus/trädgård men har alltid gillat i påta i trädgården med mamma när jag var liten, men nu är jag på egen hand och inser hur mycket jag inte vet när det gäller att hantera och sköta en trädgård.

Mvh Kajsa

Odla Svarar: 

Säkrast är att ta in hela krukan i förrådet om denna "håller nollan" och vattna krukan då och då under vintern så den inte torkar ut. Klipp ner klematisen något, dock inte till backen! Ha ett lysrör i förrådet som du styr med timer så den lyser ca 12 t/dygn. Där kan du även ha dina kryddor under samma lysrör och så vattnar du dem så de inte torkar helt. Rosmarin är inte alls vinterhärdig i Sverige, ej heller tagetesdragon, så dem kan du fortsätta att odla i kruka ändå.

Sedan tycker jag att du bör skaffa några bra böcker så du kommer igång: en allmänbok om trädgården, kolla t.ex. denna: Allt om trädgård (http://www.odla.nu/artiklar/bokrecensioner/bokrecensioner-skotsel-anlaggning/allt-om-tradgard/)

Och så ger denna bok bra tips om man för första gången har en egen trädgård: Första trädgården (http://www.odla.nu/artiklar/bokrecensioner/bokrecensioner-skotsel-anlaggning/forsta-tradgarden/)