Vinterförvara kamelia

Inger

Hej

Köpte en magnolia i våras som då blommade. Planterade i en stor kruka som står i vår inglasade och oisolerade altan. Den har gröna vackra, blanka blad och nu är den också full med knopp. Har du något förslag hur jag skall förvara den nu när kylan kommer?

Alternativen är att ställa in den i ett förråd med små fönster där det är frostfritt - låta den stå kvar på altanen och ev täcka den - ställa in den i sovrummet där det är svalt och där det finns växtlampa i fönstret. Skulle gärna se knopparna slå ut, men det är väl för mycket begärt...

/Inger

Odla Svarar: 

Hej

Det här är ingen magnolia, den är en kamelia, Camellia sinensis.

Kamelior är kräsna skönheter som hatar centralvärme och kräver 5 -12 graders vintertemperatur och mycket ljus men aldrig direkt solsken. Kamelia är alltså inget för torr rumsvärme i våra moderna lägenheter, men kanske något för det vintervarma uterummet.

Är det möjligt att hålla din inglasade altan minst +5 grader varm med hjälp av en litet element? Kanske klä en mindre del av altanen i tjock bubbelplast där man sedan placerar kamelian med eventuellt tillskottsljus och elementet? I samma utrymme kanske man sedan kan övervintra även andra icke-frosttåliga växter.

Med vänlig hälsning Sylvia