Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vinterförvara Kallor svalt

Hej
Jag har läst att man skall gräva upp kallor och vinterförvara dessa svalt. När jag nu grävde upp min vita kalla (Zantedeschia aethopica) så tycker jag att det ser ut som om det inte är en knölväxt utan dessa kraftiga rötter mycket väl skulle kunna övervintra här i Stockholmstrakten. Den har blommat med en mycket ståtlig blomma och jag har haft den nedgrävd vid min utomhusfontän. Hur skall jag göra nu?

Heidi

Odla Svarar: 

Denna kalla kommer från Sydafrika, så dess normala blomningstid är under hösten-vintern. Därför blommar den sparsamt under sommaren hos oss.

Man kan ta upp den och plantera i en stor plastlåda eller hink och ha i ett ljust växthus eller dylikt i en temperatur på 12-15 grader. De tål inte våra vintrar utomhus.

Den behöver inte stå i vatten utan man kan vattna jorden som man gör med andra våtmarksväxter. Jorden behöver inte heller bytas varje år. En viloperiod behövs på vårvintern, då kan de stå helt torra 1-2 månader så att bladen vissnar ner och så börjar man vattna igen.

Sylvia