Vinterförvara hortensia

Jan Palmquist

Hej!

Skulle gärna vilja få tips på hur jag ska få min hortensia att överleva vintern.

I somras fick jag i födelsedagspresent en stor och präktig hortensia, Hydrangea macrophylla 'The Original'. Jag är osäker på hur den ska skötas. Jag planterade den i en stor och tung keramikkruka och där har den stått bra. Den har fått sol under förmiddagar och skugga på eftermiddagarna. Jag har ännu inte vågat klippa av de färdigblommade och numera frusna blomklasarna. På stjälkarna finns nya "knoppar", det liknar så i alla fall. Hur ska jag göra inför vintern?

Ska den ha vatten? Kan den stå kvar i krukan? Har dåligt med vinterförvaring i källaren, det blir nog för varmt, ca 12-14 grader, och i garaget blir det frost när det blir ihållande minusgrader.

Tacksam för svar.

Hälsningar Jan

Odla Svarar: 

Hej

Hortensia tål inte så mycket minusgrader om den står i en kruka. En möjlighet vore kanske ändå källaren om du kan sänka värmen något? Är det möjligt att stänga av elementet eller sänka temperaturen till så där +5 grader? I så fall kan hortensian mycket väl övervintra där.

Vore det möjligt att i garaget bygga ett "växtskåp" av ribbor och bubbelplast till hortensian? I skåpet kan du sedan placera en så kallad frostvakt, ett minielement som startar om temperaturen går under det termostatstyrda värdet. Cirka +5 grader räcker.

Kolla sedan några gånger under vintern om hortensian behöver ett skvätt vatten, den får inte blir helt torr.

Med vänlig hälsning Sylvia