Vinsort 'Einset'

Therese

Hej Sylvia

Förra året svarade du på en fråga om gödning till vindruvan Einset som var inhandlad genom er. Ditt svar var att det var en "riktig" vindruva och skulle således inte gödslas med typ rhododendronjord som däremot lambrusca vindruvorna vill ha. När jag nu synade lappen på min Einset står det Vitis Vinif x LAMRUSCA Einset. Min planta är inköpt hos den lokala plantskolan men vad är det jag har? En "riktig" eller en lambrusca planta?

Mvh Therese

Odla Svarar: 

Hej

Vinrankan 'Einset' är tydligen en korsning mellan "äkta" vin, Vitis vinifera, och labruskavin, Vitis labrusca, så den har båda arternas "blod i ådrorna".

'Einset' är inte medtagen varken som Vitis labrusca eller som Vitis vinifera i SKUD, Svensk Kulturväxtdatabas, då det är en ganska ny sort. På vissa listor listas den som "äkta vin", på andra är den medtagen som labruskavin. Det råder alltså lite förvirring kring detta, tills SKUD hinner med.

Jag tror då att din 'Einset' bör gödslas med något neutralt gödselmedel, varken surt eller basiskt Ge den dock inte på någon extra kalk och håll jorden ganska näringsfattig. Jorden kan mycket väl innehålla en del lera.

Med vänlig hälsning Sylvia