Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vinranka i kruka

Hej,
vi har fått två vinrankor, en Zilga och en Sukribe. Vi bor på en tomt med Söderläge. Kommer bygga ut huset under detta år eller nästa. Vinrankorna skulle kunna få en bra plats mot den nya fasaden. Vi hade så länge tänkt plantera rankorna i krukor för att det ska vara lättare att flytta dem sedan, än om vi planterat dem i jorden.

Jag undrar:

1. Är det i så fall ett bättre alternativ att gräva ner krukorna, vilket vi har möjlighet till på den plats där de kan stå tillfälligt?

2. Hur mycket sol behöver de för att må bäst? Rankorna kommer stå på en varm solig plats där det dock framemot 2-3-tiden blir skugga. Är det ok? Eller behöver de helst fler soltimmar.

3. Hur stora måste krukorna vara, m h t att de kommer plantera i jorden inom 2 år (förhoppningsvis 1).

Mvh, Johanna

Odla Svarar: 

Du kan mycket väl ha dem i stora krukor som du bör gräva ner. Men de behöver klätterstöd, så du får fixa någonting till dem så länge. Skaffa gärna s.k. murarbaljor från byggvaruhandeln, gör några hål i botten och plantera i sådana. En balja på 50 liter bör räcka ett par år, alltså en egen till var och en. Använd s.k. urnjord (U-jord från Hasselfors e.d.) som är näringsrik.

Jag rekommenderar inte vinrankor direkt mot fasaden utan ni bör bygga en pergola e.d. så att de klänger på den och inte på själva fasaden.

Sol den mesta delen av dagen är bra, så att druvorna mognar snabbare. Alltså söder- eller västerläge.

Sylvia