Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vinranka i kruka

ingemar

Hej
Jag har köpt en vinranka Himrod, som jag har tänkt att odla i en kruka mot en södervägg. I tidigare frågor framgår att det går bra att odla i stor kruka, och att det kan vara praktiskt om man vill ta in dem för vinterförvaring. Det står dock också att de blir väldigt stora och bör klättra på spaljé eller pergola. Hur gör man då med vinterförvaringen?

Klär in hela pergolan, eller klipper ner och tar in den beskärda stocken? Bor i zon 4-5, så jag antar att min kruka med vinet på något sätt måste skyddas på vintern.

Anna

Odla Svarar: 

Din kruka med vinet kan du ta in i ett utrymme som "håller nollan" eller närapå. Sommarstuga, ladugård, lada, garage... vad du nu har.

Mitt förslag är att du skaffar en isolerkruka, t ex en sådan här: http://www.lindesbergskrukan.se/

Ha en stadig träspaljé i samma kruka sedan. Vinet blir stort med tiden, så du kan odla den mot en vägg bakom.

När det gäller att klippa det så gör du sommarpincering som vanligt och på hösten klipper du ner rankorna till ca 1-2 ögon från rankan räknad. Då bör den kunna hanteras och baxas in med hjälp av en pirra eller annan kärra.

Läs mer här: http://www.odla.nu/bar/vindruvor.shtml

Sylvia