Vinranka

Sara

Hej! Jag har köpt en vinranka "Zilga" och undrar om jag kan plantera den i växthuset? Hur ska den då skötas vattning, täckning på vintern etc? Jag bor i zon 5. /Sara

Odla Svarar: 

Den ska klara sig upp till zon fem står det i katalogerna men jag tror att den kan klara sig ännu längre norrut. Så kanske du kan ha den mot en varm, solig, vindskyddad vägg istället för i växthuset? Täck marken väl med torra löv och granruskor och skotta rejält med snö på den också. Täck rankorna med juteväv för att de inte ska vakna för tidigt på våren.

Staketdruvor vill gärna ha något sur jord, så köp gärna rhododendronjord. Och så kalka inte. På våren ges välbrunnen kogödsel och om sommaren är torr vattnas den rejält särskilt om den står mot en vägg.

Under sommaren pinceras den flitigt, d v s man kortar in revor som växer fram, över 2-3 klasar. Ta också bort för stora blad för att solen ska nå fram till druvorna. Men en staketdruva kan få växa till sig och bli ganska stor, det blir ju bara mer och mer skörd för varje år ju större den blir.

Mvh Sylvia!