Vindruvor i växthus

Lisa Olsson

Hej. Vi har precis satt upp växthus på 11.4 kvm i zon 3 och vill ha en vindruva som passar. Vi tänkte plantera den utanför mot norrsidan på växthuset och leda in plantan via ett rör. Hur går vi tillväga? Hur djupt skall vi plantera roten och är det rätt att sätta i nordosthörn av växthuset? Hur grovt rör? Vi vill ha den utanför eftersom vi lägger plattor inne och tror att det blir lättare med bevattningen.

Hoppas du kan ge oss råd om plantering samt växtval.

Odla Svarar: 

Denna konstruktion att plantera ut och leda in har jag inte sett förr, tvärtom däremot. Men ni kan ju i och för sig välja en staketdruva som är härdig i zon 3 och kan växa helt utanför växthuset och kanske klättra intill? Bara så att den inte klättrar direkt på glaset utan på en spaljé som ni sätter upp, detta för att den inte ska krossa glaset så småningom.

Vill ni ha ett känsligare sort inne i växthuset, så är det enklast att plantera den i en stor kruka/fat/trälåda som ni ev. delvis gräver ner i jordbädden? Då kan ni välja även sådana som normalt inte klarar att växa i zon 3, om ni kan hålla några plusgrader i växthuset under vintern.

Med vänliga hälsningar Sylvia Svensson