Vindruva Nordica

Hej
Jag har haft en vindruvsplanta, Nordica (blåa druvor) i 3 år. Jag har den i vårt uterum. För varje år har den vuxit sig större. I år växte den jättemycket till mitten av juli, sen var det stopp och nu börjar den redan tappa bladen.

1. Det jag undrar över är om jag skulle ha beskurit den i våras och i så fall hur?

2. Hur mycket och ofta ska man vattna växten?

3. När den började växa i våras så var det en massa pyttesmå klasar men nu är det bara 3 klasar med druvor som nu är stora som krusbär. Skulle jag har tagit bort en del av småklasarna?

4. Är det viktigt att växten får större kruka allt eftersom den växer?

MVH/Anette

Odla Svarar: 

1. Jo, den skulle beskurits på hösten, kan beskäras fram till jul ungefär, sedan kan den blöda. Man ska också sommarbeskära (pincera) på det nya tillskottet. Hur det går till kan du läsa här: http://www.odla.nu/bar/vindruvor.shtml

2. Den ska aldrig torka ut! Känn efter när den börjar bli torr.

3. Det du såg i våras var inte druvklasar utan blomknoppar. När den blommar, ska man se till att bina kommer till, så att blommorna pollineras. Läs vidare om sommarbeskärningen på ovannämnda länk.

4. Ja, eller så kan du plantera den i jorden, kanske? Kan du ev. ordna en stor trälåda e.d. om det inte går att plantera den i jorden? S.k. dynbox som säljs i sommarmöbelställen är utmärkta! Bara se till så att den har avrinning och fyll med bra (perenn)jord.

Sylvia