Vinbärsbuskar

Anna

Jag har 5 vinbärsbuskar som är väldigt vildvuxna och väldigt "stökiga" Dom står i grupp med 2 meter mellan buskarna och har en sorts "matta" på marken under som jag gissar ska hålla borta gräset. Det jag skulle vilja göra är att få bort plastpresseningen från marken. Vad ska jag sätta istället? Bark? Och så skulle jag vilja klippa ner dom helt och bygga nya stöd runt varje buske. Kommer dom växa upp igen då? Har nu väldigt mycket bär i dom. Är de dumt att klippa dom helt? Sen har jag en fråga om mina rabarber. Har fått brännässlor i dom. Vad ska jag göra ?

Odla Svarar: 

Hej,

du kan ta bort markduken runt fötterna på buskarna men jag tycker inte du ska lägga på bark istället. Det är bättre för buskarna om de bara får ha jord runt fötterna, så man får helt enkelt bara rensa istället. Om du använder täckbark endå, se då till att tillföra kväve i form av gödsel mer eftersom täckbarken använder kvävet när det bryts ner. Så man får alltså tillföra extra om man ska använda täckbark.

Du kan klippa ner buskarna helt men det bästa hade varit om du istället gallrade ur dem. Ta och såga bort de tjockaste grenarna längst ner vid basen på busken så att de nyare grenarna får luft och sol på sig. Detta kan du göra cirka vart tredje år för att föryngra busken.

När det kommer till rabarberna så kan du antingen försöka gräva bort rötterna och allt medan rabarbern står i marken men om det inte är en så stor planta hade jag grävt upp hela rabarbern och sen rensat ut brännässlorna. Så kan du plantera ner rabarbern när allt är färdigt igen.

//Anna Theorin