Vill plantera fruktträd

I min Småländska trädgård (zon 4) vill jag plantera 4 st blommande, gärna fruktträd och ett medelstort ca 5-9 m vårdträd gärna blommande också det. Förslag? Jag har äpple, stort körsbärsträd och ett plommon.

Ann-Charlotte

Odla Svarar: 

Då saknar du ju päron! Kanske om du kan plantera det varmt och skyddat, så funkar det även i zon 4. Välj virusfria E-plantor av alla fruktträd så garderar du dig mot många bekymmer.

'Gråpäron' E är härdigast, men trädet tenderar att bli väldigt stort. Bär också ofta bara varannan år. Så om din trädgård inte är så stor, kanske 'Esperens Herre' E passar bättre.

Då jag inte vet vilka sorter du redan har av äpple, körsbär och plommon, så är det svårt att rekommendera ytterligare sorter. Men ta en titt här och kolla sortimentlistan: http://www.eplanta.com

Kanske några prydnadsapel eller matäpple, och ett körsbär eller plommon till?

Som vårdträd kanske Prunus ''Accolade' E, prydnadskörsbär, skulle passa? Ett mindre träd med öppet och gracilt växtsätt.

Andra förslag är Sorbus sp. aff. commixta 'Dodong', ullungrönn, som har lysande aprikosorange höstfärg och stora klasar med orange, päronformade bär.

Ett stort buskträd av fläder skulle kanske också gå bra? Den norska sorten Sambucus nigra 'Alv' N-89 är härdigast.

Sylvia