Vill odla pinjeträd, behöver råd

Mikael

Hejsan! För ett tag sedan så fick jag en enormt stor kotte av min vän som bor i Kanada. Tydligen ska den vara en rätt stor träsort, men specifik art förblir okänd. Allt jag vet är att den tolererar kallt väder och är stor. Och då jag är ett stort fan av att odla Sequoiaträd så är stora träd mina favoriter. Jag har lagt kotten på element, fått den att öppna sig och sedan fått ut alla nötter med frön, som har ett VÄLDIGT hårt skal.

Nu undrar jag, hur kan jag få dessa att börja gro? Jag gillar nämligen att köra en zip-lockpåse med fuktat papper i då jag gror mina frön, men då dessa är så hårda så vet jag inte om det ens skulle funka och då jag bara fick ut en 20 stycken så vill jag inte riskera att förstöra några av dom. Kan man knacka sönder det hårda skalet, ta ut nöten och försöka gro den som den är? Vad tipsar ni om? MVH // Mikael

Odla Svarar: 

Den ser ut som en pinjekotte. Kolla bilden här: Albina
Men pinje är ju inte härdig i Sverige, knappast i Kanada heller förutom kanske i de tempererade områderna som Vancouver Island mfl i söder. Kan det vara en cembratall istället, Pinus cembra subsp. sibirica? Svårt att se det enbart på kotten. 

Du har alltså fått ut någon sorts "pinjenötter". Då jag inte ser bild på dem är det svårt att säga om du ska slå sönder det hårda skalet eller inte. Du kan låta några ligga i vatten ett par dagar så du kan se om de mjuknar och sedan plantera dem i sandig jord eller använda nedan nämnda metod.
Annars kan du slå sönder några och pröva om de kan gro på "kaffefiltermetoden", se här: Testa grobarhet

Sylvia