Vilket träd ska jag välja?

Martin

Hej! Jag bor i zon 3 och skulle vilja plantera några träd. Jag är ute efter några slags träd som har lång blommningstid, står i blom länge. Dom behöver ej vara fruktträd, är mer ute efter prydnad och ett trevligt första intryck. Träden kommer agera som en avskärmning in på tomten från cykelbanan utanför. Har cirka 50 meter från väg till hus. Skulle även fungera med någon större buske av något slag. Vad har ni att rekomendera? Med vänlig hälsning, Martin Köping

Odla Svarar: 

Hej Martin!

Träd har ju den tråkiga egenskapen att deras blomning oftast inte håller så länge, oavsett sort. De blommar överdådigt en kort period för att locka bin sen fokuserar de oftast på fruktsättning av olika slag.

Då hade jag rekomenderat ett större buskage där man blandar olika sorter för en lång blomning. Prakthäggmispel "Amelancher lamarckii fk ULLTUNA" blir ca 4-7 meter hög och blommar med vita blommor i Maj-Juni.

Snöbollsbuske "Viburnum opulus "Roseum" blir ca 3-4 meter hög och 3 meter bred buske som blommar med vita bollar i Juli-Aug.

Forsythia "Forsythia NORTHERN GOLD" blir ca 1,5-2,5 m hög och blommar med gula blommor tidigt i Maj.

Lycka till!

/Anna