Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vilket ogräs

Hej!
Anlade en stor rabatt i somras med torvblock runtom och i olika plan. Grävde ur ordentligt då vi hade en grävskopa på plats. Det var ett måste då vår havstomt mest består av sten. Köpte matjord av en lokal bonde och den verkade fin. Innan vi hade fyllt färdigt såg jag brännässlor på jordhögen som jag plockade bort alltihopa. Jorden hade även små rotbitar i sig ca 1-2 cm långa vita och ca 2 mm tjocka. Tog bort det mesta av dessa. (dom var alltså sönderfrästa).

Allt jag planterade växte jättebra. MEN... under sensommaren när jag började gräva växer det ENORMA vita rötter i jorden, en del mer än 1 meter långa, de tjockaste hade även liksom trådar och mera rötter som växte ut. De verkade inte på något sätt söka sig uppåt mot ljuset, så jag vet inte hur det skulle se ut om det växte upp. Vad är det som växer med så´n otrolig växtkraft. Det är norrlandskusten mellan Skellefteå och Piteå.

Hoppas på svar gör en fortfarande hoppfull odlare.

Odla Svarar: 

Låter som brännäslor alt. kvickrot. Om jorden är så dåligt, bör du kräva ny, ogräsfri jord eller penningersättning. En sådan plantering med torvblock är tack och lov lätt att göra om, men ni får vara MYCKET noga med att inte få med en minsta rotbit i den nya planteringen. De kan följa med växterna ni flyttar.

Det behövs bara en pytteliten rotbit för att den ska börja växa, du skulle inte alls ha godkänt jorden om du såg brännässlorna redan då. Att sålla jorden genom en finmaskig såll skulle ev. hjälpt.

Sylvia