Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vilken vindruvsort bör jag köpa till vårt "orangeri"?

Birgitta Olsson

Hej, vi har ett växthus-uterum, där vi försökt odla vindruvor men inte lyckats.

Vi köpte för några år sedan en planta Zilga, labruskavin, som vi först planterade i en stor kruka , två år senare omplanterades direkt i marken inne i uterummet. "Någonting" angriper den. Det ser ut som små svarta prickar samtidigt som det är ett slags spinn på plantan. Har försökt med olika bekämpningsmedel bl.a. sådant som tar på växthusspinnkvalster.

Alla försök har varit verkningslösa.

Plantan mår dåligt ! Därför grävde vi upp den i höstas.

Nu vill vi göra ett nytt försök. Men vilken sort ska vi satsa på?

Vårt uterum är inte frostfritt. Där kan under sommaren bli väldigt varmt och torrt.

Kan någon ge oss ett råd.

Med vänliga hälsningar

Birgitta i Gråbo

Odla Svarar: 

Det låter ju precis som växthusspinnkvalster. Dessa skadedjur kan övervintra i växthuset. De kryper in i skrymslen och vrår, tål kyla och kan övervintra i tomma växthus. Röj ur växthuset efter avslutad skörd, avlägsna samtliga växtdelar, även ogräset. Skura väggar och spröjs med varmt såpvatten och spola växthuset med högt tryck på vattenslangen.

För att motverka växthusspinnkvalster se till att växterna inte utsatts för torka. Spola gärna dagligen om det är varmt och se till att hålla dörrar och luckor öppna. Bevattning under torra perioder och restriktiv kvävegödsling är de viktigaste åtgärderna. Direktbekämpning kan ske med olja/såpa (0,3-0,5%+0,05%). Spruta dock aldrig i sol, det ger brännskador på bladen!

Sedan kanske ni kan pröva med biologisk bekämpning med rovkvalstret Phytoseiulus persimilis som livnär sig på växthusspinnkvalster och deras larver, om odjuret ändå återkommer. Se här:

Jag har själv 'Zilga', 'Sukribe' och 'Beta' utomhus, inga problem här i Torslanda! Blir t o m alldeles för mycket druvor. Kanske du kan ha dom ute istället för inne?

Annars pröva t.ex. 'Himrod' i växthuset.

Sylvia