Vilken typ av kompostkvarn?

Anna-Britta

Hej

Tänker skaffa mig en kompostkvarn och är osäker på om det ska vara med kniv eller vals. Ska använda den till att finfördela nedklippta perenna växter som jag sedan lägger i komposten. Ska INTE använda den till grenar. Den får inte vara för tung och och inte kosta flera tusen kronor.

Kan ni tipsa om vad som är bäst? I alla tester så talas det bara om att ha sönder grenar och då max 4 cm vilket ju inte är aktuellt för mig.

Vårhälsningar Anna-Britta

Odla Svarar: 

Hej

Det finns ju mindre kompostkvarnar än sådana där som tar 4 centimeters grenar. Då du ska finfördela nedklippta perenner så skulle jag tro att vals är bättre, men vad jag har hört så är det inte alltid så. Valskvarn fungerar inte så bra på perenner med blöta stjälkar, det blir inte flis utan tugg. Men å andra sidan blir de inte bra med knivmaskin heller, det blir ofta stopp och knivrensning säger de som har en sådan.

Du kan ju låta stjälkarna torka först och flisa sedan med en valskvarn, till exempel Stiga Bio Quiet som fått bra omdömen i tester. Har du möjlighet att hyra en sådan först och pröva, så gör det!

Med vänlig hälsning Sylvia