Vilken sorts växtbelysning till medehavs växter?

Marie

Hej, Har en stor "Phoenix Palm" som jag vinterförvarar i tvättstugan (platsbrist och så blir det ju lite fuktig luft där)!! Där är inte så svalt kanske runt 18. Lysrörsamatur i taket som lyser dag tid samt extra dusch m vatten ibland. Kan det funka? Har även ett oliv och citronträd, ca 1m höga, dessa står fortfarande ute på en inglasad veranda. I detta fallet har jag också svårt att få ner temperaturen under 15 när de nu måste in!! Är det kört? Kommer de att dö?!? Funderar över vad för sorts växtbelysning som passer (om man nu ska försöka hålla dem vid liv)? Finns ju en hel djungel?? Och någon har sagt att det funkar m vanlig lysrör eller led som inte avger värme. Men när man kollar på "riktig växtbelysning" har ju de ett väldigt speciellt ljussken!?! Mvh Marie

Odla Svarar: 

För palmen fungar nog tvättstugan bra. 

Men du säger att du har en inglasad veranda. Är det då möjligt att klä in den i bubbelplast och få ett "övervintringsrum" för att förvara växterna där? Om du förser rummet med s.k. frostvakt, ett litet element som slår på när temperaturen faller under ca 5 grader så skulle ju oliv och citron och en del annat också kunna vara kvar där.  

Ett lysrör med brett färgspectra, s.k. dagsljusrör, passar att belysa växterna under dagtid om det är mörkt vissa dagar. Ca 14-16 t/dag kan det vara påslagen och kan styras med timer. Under natten behöver växterna sova, då ska det vara mörkt. 

Det finns också lågenergilampor som passar till andamålet om du vill hellre satsa i sådana.

Vattna växterna men något mindre än under sommaren.