Vilken perenn ska jag välja?

Helena

Hej

Bor i Vaxholm (zon 2-3 tror jag) och har en rabatt i österläge på baksidan av huset där det är sol/vandrande skugga fram till ca 13 på dagen. Rabatten går längs en låg mur och i den står en blandhäck av smultronschersmin, rosenspirea och häggmispel, så häcken skuggar ytterligare litegrann.

Vill plantera något lättskött och tåligt (obs, ej giftigt då vi har småbarn) som väller över muren och gärna blommar länge. Kommer att behöva många plantor så jag kan tänka mig att så själv om möjligt. Tycker om flox men de kanske inte gillar så pass skuggigt läge? Eller kanske någon klematis? Något annat förslag?

Tänkte mig att någon stark rosa färg kan passa. Behöver förresten vara något som klarar sig på relativt lite plats för rötterna i och med häcken.

Tack på förhand!

Mvh Helena

Odla Svarar: 

Hej

Det är en snygg mur att dekorera! Jag skulle kunna tänka mig flocknäva, Geranium cantabrigiense 'Cambridge' vällandes över kanten. Plantera den alldeles intill kanten så den kommer igång att "välla" och inte trasslar sig i häckens rötter. De vackra bladen får en fin höstfärg och plantan blommar hela sommaren. Flocknäva säljer vi här hos Odla.nu. Bild på den ser du här och du kan också beställa om du bestämmer dig för den: Odla.nuShop

En annan idé är fänrikshjärta, Dicentra formosa 'Bacchanal' på samma sida. Blommar med mycket mörkrosa blommor nästan hela sommaren. Bladen är vackra hela sommaren.

Skulle du gilla en blå, vällande växt, så skulle även kantnepeta, Nepeta faassenii 'Walkers Low' göra sig fint här.

Med vänlig hälsning Sylvia