Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vilken ohyra...

Tvestjärtar har haft kalasHej!
Något angriper mina växter, men vad? Bifogar ett foto taget nyss, men skadorna är kvar sedan förra året. Kan jag göra något för att hindra att det händer i år igen?

När skall det i så fall göras och vad? Det verkar angripa allt som har blad, dvs. hägg, lövträd, fruktträd m.m.

Jag har en fråga till, om man får lov att ställa två... På tidig vår så bolmar det upp någon slags skalbagge ur vår gräsmatta, de svärmar upp under bara några dagar och är sedan borta. Vad är detta? Kan de vara de som orsakar ovanstående skada? Det verkar som att gräsmattan blir gul på de platser där skalbaggarna kommer upp, kan det stämma?

MVH Katarina, nybörjare i trädgården

Odla svarar:

Det första ser ut som tvestjärtar har haft kalas där. De är svåra att bekämpa då de är nattaktiva djur som man inte ser till på dagen. Men mer skada än så här gör de ju inte.

Skalbaggen som kommer upp från gräsmattan är en pingborre eller trädgårdsborre, deras larver orsakar massor med skador i gräsmattan inte minst för att skator hackar efter dem. Lägger man en pingborrelarv på handen så kryper den, trädgårdsborrelarven hasar sig fram på sidan. De bekämpas på samma sätt genom att antingen fräser man gräsmattan upprepade gånger för att ta död på larverna och sedan sår en ny gräsmatta, eller så köper man nematoder som är små rundmaskar som tar död på larverna.

Nematoder finns att köpa hos Bionema, de kan också tala om vid vilken tidpunkt du ska vattna ut dem för att det ska bli optimal effekt. http://www.bionema.se/

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB