Vilken grundstam ska man välja på äppelträdet?

Katta 08

Jag ska köpa ett nytt äppelträd (Amorosa) och är lite tveksam om hur jag ska välja grundstam. Den vanliga A2 ger ju ett stort träd och trädgården är liten. Men jag vill ändå att det ska bli ett riktigt träd och funderar nu på MM 106. Grundstam B9 ska ge ett träd som är 30-40 % av det stora trädet och MM 106 ska vara ca 60 % av det stora trädet läser jag. Min plantskola hävdar att det inte blir någon skillnad på träden med grundstam B 9 och MM 106 utan att det är beskärning som avgör. Det verkar vara mycket teori här - någon som vet hur det förhåller sig?

Odla Svarar: 

Hej,

normalt sätt är det faktiskt beskärningen som avgör och sen måste du även fundera på att ett äppelträd med svagväxande grundstam har mycket kortare livslängd än det vanliga. Ca 20 år om man jämför med vanliga träd (a2) som blir över 60 år. Storleken beror också lite på vilken sorts äpple som har ympats på grundstammen, är det en högväxt sort kommer det bli större och vice versa.

B9 används ofta som spaljeträd medans M106 används som lite större kronträd. Jag själv tycker att M106 är större och det ska vara större med. Jag tror också att mycket kommer till skötsel, jordmån, zon osv.. därför har alla så olika erfarenheter och åsikter om storleken :) Om du vill ha ett "riktigt" litet träd ska du välja M106 men tänk på åldern, ca 20 år blir det bara. Lycka till med trädvalet! :)

//Anna Theorin