Vilken buske eller träd är dessa?

Linda

Hej

Jag är på en liten ö öster om Madagaskar och har sett dessa fina blommande buskar. Funderar på vad det kan vara för sorter och om jag kan ha dem i trädgården hemma. Vi ska sätta upp lite insynsskydd i form av träd eller buskar och har funderat på japanskt körsbärsträd. Det tråkiga med det är att det blommar så kort tid och sedan ser fula ut, så funderar på om dessa kan vara ett bättre alternativ.

Har du några andra tips på träd som blommar länge och ser fina ut. Älskar blommor och gärna vita eller rosa sådana.

Vänliga hälsningar Linda

Odla Svarar: 

Hej

Om du bor där i tropikerna och ska plantera dina träd och buskar där, så kan dessa så klart komma ifråga.

Den övre med ljusrosa blommor är fruktträdet persika. Det finns några vinterhärdiga sorter av persika som även klarar sig i södra Sverige, till exempel sorterna 'Riga' och 'Frost'.

Häcken i den undre bilden är trillingblomma, Bougainvillea, en slingrande växt som inte är vinterhärdig här i Sverige. Den kan odlas som krukväxt och måste tas in för vintern.

Om du bor i Sverige så kanske du kan ordna en insynsskydd av varierande buskar med inslag av blommande träd som blommar på olika tider. Det finns inga träd som kontinuerligt blommar under hela sommaren, utan du får ha flera olika som avlöser varandra i blomning.

Av buskar finns det sådana som blommar ganska länge, som vissa buskrosor och ölandstokar (finns även i vitt och rosa). Men även här är det ju bra om det finns med buskar som börjar på våren och avlöses andra under försommaren och sedan åter andra under sensommaren och hösten.

Gå gärna runt i parker, trädgårdar och plantskolor under olika tider så att du ser vad som blommar just då och vad du skulle tycka om.

Med vänlig hälsning Sylvia