Vilka rosor ska jag välja?

Gunvor Hållander

Jag ska anlägga en rosenrabatt/buskage längs ett staket på södra sida av vårt nyförvärvade radhus. Det ska vara avskärmning mot grannen och ge ett mysigt utrymme i anslutning till entrén som ska kunna användas för att sitta och njuta av rosorna, läsa tidningen, fika, gilla. Utrymmet mellan huset och staketet är 6 m långt och 4,5 m brett i ena änden (där boden står, se nedan) och 3,5 m i den andra. (Staketet fortsätter ytterligare 7 m fram till tomtgränsen. Utrymmet ska upptas av rosenbuskaget (ca 4,5 x 1,5-2 m) och en stenlagd yta fram till husväggen (1,5-2 m brett). Åt öster avgränsas utrymmet av en bod, vars vägg är 2 m bred.

Närmast boden tänker jag mig en spaljé med kaprifol därefter börjar rosenbuskaget. Längs husväggen (4,8 m) har jag tänkt mig en Rosa Helenae Hybrid och ytterligare en planteringsyta som jag inte planerat än. Däremellan en skön soffa.

Jag vill ha friska rosor som inte drabbas av sjukdomar och som klarar zon 5 (det är rätt blåsigt mellan boden och huset). Kanske 3-4 olika buskar. Jag tänker mig vitt, rosa och mörkt rosa/lila (husen är rosa), blomning hela säsongen, medelstark till stark doft och fina nypon. De får inte föröka sig med rotskott och buskaget ska bli 1,8–2,5 m högt.

Vad tror du om min plan? Vilka rosor bör jag välja? Gunvor

Odla Svarar: 

Hej Gunvor! Det låter som en trevlig lösning. Jag vill då rekommendera t.ex. Rosa ´Louise Bugnet´ som dock ska sätta en del rotskott (fast inte något som jag märkt enligt min erfarenhet), Rosa ´Blanc Double de Coubert´, Rosa ´Ispahan´ som är frisk och blommar längre än de som blommar under sommaren men ej blommar hela säsongen, Rosa ´Martin Frobischer´, Rosa ´Therese Bugnet´, Rosa ´Rosaraie de l´Haÿ´ ( men rotskott!) och Rosa ´Rhapsody in Blue´ (men bara 1,5 m hög). Lycka till önskar Karin