Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vilka rosor i zon VII

Jag vill gärna plantera rosor men bor i den kalla zonen VII. Finns det andra än Finska rosen, Hansa, Nypon, vresros?

Gärna rosor som sprider sig eftersom jag har stora kala ytor efter att ha grävt minst 300 m för elkabel och vattenledning.

Birgit

Odla svarar:

Förutom de du nämner, finns flera nya, kanadensiska rosor som går bra, t.ex. 'Henry Kelsey'. Se här: http://butik.odla.nu/kampanjer/rr/

'F.J. Grootendorst', nejlikros, och liknande 'White Grootendorst' och 'Pink Grootendorst'. Karaktäriskt för dessa sorter är små, fransade, nejlikliknande blommor i stora klasar. Växer kraftigt och tätt och är mycket taggig. Doftar inte. Kan användas till häckar och buskage och tom stammas upp. Zon 7.

Många rugosa-rosor, inte bara 'Hansa', brukar gå bra, t.ex. 'Schneekoppe'. Man kan välja bland många färger, höjder och med enkla eller dubbla blommor...

Visst får man gallra då och då så att häcken inte blir för bred (om det nu spelar någon roll?) och risig, men den är underbar även på hösten med sina klarröda, ätliga nypon. Min favorit är just sorten 'Hansa', ceriserosa, stora, ljuvligt doftande dubbla blommor! Rosa rugosa finns i sorter med olika rosa nyanser från blekt vitrosa till intensiv mörkrosa, nästan röda, samt gula och vita.

Så har du 300 m att plantera, passar det väl med en häck av olika sorter, det blir säkert fint. Du kan ju ha de säkert härdiga rosorna som bas och ev. brudspireor emellan också om du vill och så prövar du med de ovanligare sorterna här och där.

Eftersom klimatet verkar blir varmare, kanske man kan våga pröva rosor för zon 6 också.

En bra plantskola där uppe är Rydlinge Handelsträdgård i Skellefteå, http://www.rydlingeplantskola.se/ där kan de säkert sälja sådana som passar i Norrland.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB