Vilka perenner passar ihop?

Sandra Nordin

Hej!

Jag har en cirkelformad rabatt med diametern 2 m (se bild) i soligt läge som jag vill täcka med marktäckande perenner i form av lammöron och någon perenn i mitten som står upp lite högre. Idag i rabatten har jag två "knölar" med långa gräsliknande strån och som det blir lila blommor av som jag gärna vill behålla. Min fundering är om dessa två perenner trivs med varandra eller om ni har något annat förslag på kombination av lättskötta men vackra perenner?

En annan fråga jag har är vilket gödsel ni rekommenderar för att få fart på vår måbärhäck som vi satte för två år sedan och som inte riktigt växer i den takt jag trott. Bladen är gröna så alla plantor ser ut att må bra i övrigt .

Med vänlig hälsning

Sandra

Odla Svarar: 

Hej!

Ett alternativ till lammöron är en näva som heter liten flocknäva, Geranium x cantabrigiense. Den bildar vackra mattor med rosa blommor under lång tid. Från mattan kan du sedan låta några bollökar och löjtnantshjärtan sticka upp här och där. Dessa blommar på försommaren och vissnar sedan ner och täcks av nävan.

"Knölarna" med långa gräsliknande strån skulle kunna vara irisar, även den passar in men även den blommar ju på försommaren. 

För att få blomning även senare under sommaren så lämna öppet mot mitten och plantera t.ex. kungsnäva, Geranium magnificum och så en axveronica, Veronica spicata i mitten. Den sistnämnda blir stor och ståtlig och ger höjd åt rabatten.

Gödsla din måbärshäck med välbrunnen stallgödsel eller kogödsel från säck nu på våren. Du kan också ge den en extra giva till vid midsommartid. Se till att vattna om det inte regnar. 

Med vänlig hälsning
Sylvia