Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vilka gödningsmedel

Hej!
Jag vill veta svar på det frågorna jag skriver nu, tack på förhand.

Vilka gödningsmedel kan användas i odlingarna?
Hur påverkar gödningen miljön?
Ge förslag på slag av gödsel och mängder för växtföljd!

Med vänliga hälsningar Markus

Odla Svarar: 

De viktigaste växtnäringsämnena är Kväve (N), Fosfor (P) och Kalium (K). De finns i marken men oftast inte i den mängd som behövs för de höga skördar som vi förväntar oss. Därför lägger vi på gödsel antingen kreatursgödsel som innehåller alla ämnena eftersom de funnits i det vegetabiliska foder vi gett dem eller som konstgödsel som framställts i fabriker med mineralämnen som råvara.

Det finns ett stort antal s.k. fullgödselmedel med olika andelar av N, P och K, NPK-gödselmedel Genom att analysera jorden och se hur mycket växtnäring som finns kan man välja en kombination som kompletterar det naturliga växtnäringsinnehållet.

Om det finns växtnäring i rätt mängd som motsvara växternas behov sker ingen utlakning till grundvattnet. Men oftast blir det lite för mycket och då kommer den överflödiga växtnäringen ut i vattendragen via dräneringsdikena. Då får man en övergödning av sjöar och vattendrag som ökar växtligheten i form av vattenväxter och alger.

Själv odlar jag en trädgård och gödslar med gräsklipp som har samma sammansättning som kreatursgödsel. För att tillföra växtnäring till systemet tillför jag min egen urin till gräsmattorna där jag hämtar gräsklippet. Det är en form av ekologisk odling.

Göran