Vildvuxen trädgård

Veronica

Hej

Vi är husägare sen ett halvår tillbaka och detta med trädgård är något helt nytt för mig. Hela vår trädgård är vildvuxen och jag måste verkligen grotta ner mig i denna nya värld :)

Jag har en fundering kring vildvuxna träd. Det står fem ståtliga pilar som jag verkligen älskar. Dock älskar nog inte grannarna dessa pilar då de skymmer solen från kl 15. Dessa är ca 5-6m höga och jag tror att de är hängpil (eller silverpil? de är silvriga i bladen iaf). Jag har förstått att pil är ett tåligt trädslag och om jag kapar av dem som kommer de med nya grenar. Jag har tänkt mig att hålla dem 1,5-2 m. Fungerar det? Och kan jag sätta igång redan nu i april, eller måste jag vänta till hösten?

Vi har även en vildvuxen syrenhäck som också täcker våra stackars grannars kvällssol. Kan dessa också kapas till en höjd som är lagom redan nu i april? Vad jag förstår så "savar" träd på våren men jag vet inte om det kan ställa till med bekymmer när man ska kapa dem.

Tack på förhand!

/Veronica

Odla Svarar: 

Jag skulle vilja veta vilken sorts pil det är. En pil på stam blir sällan lyckat om man bara kapar av den från 6 meter till 1.5 meter! Kan bli mycket ful, så jag skulle råda dig att ta dit en arborist som kollar alla dina träd och åtgärdar det som behövs. Kolla på Gula Sidorna efter Arborister!

Syrenerna kan du kapa efter blomningen på försommaren. Här finns instruktioner hur du går till väga! Syrener (http://www.odla.nu/artiklar/ute/buskar-och-hackvaxter/syrener/).

Sedan rekommenderar jag dig att skaffa en bra allmänbok om trädgård, så att du kan slå upp olika saker som du stöter på i trädgården och har undringar på. Allt om trädgård (http://www.odla.nu/artiklar/bokrecensioner/bokrecensioner-skotsel-anlaggning/allt-om-tradgard/) är en sådan bok som ännu finns i handeln.