Vildvuxen bougainvillea

Bibbi

Hej

Jag har en bougainvillea som börjar ta över vårt liv. Först stod den på den inglasade balkongen, spenderade vintern i ett ljust och luftigt trapphus. Nu har jag tagit in den och den står ljust, växer så det knakar och vill ha en massa vatten. Den blommar inte ännu. Tycker den börjar bli så vildvuxen och vet inte riktigt hur jag ska staga upp den på bästa sätt. Skulle vilja få den att mer likna ett träd.

Kan du ge mig några goda råd?

/Bibbi

Odla Svarar: 

Hej

Bougainvillea är en lian, så det kan vara svårt att tukta så att den liknar ett träd. Men annars kan du klippa din bougainvillea så att den blir lite mer hanterbar.

Bougainvillea är en liknande lian som vinrankan, den växer kraftigt. Beskärning kan göras på ungefär samma sätt som man gör med vinrankor. En riktig beskärning kan avsevärt förstärka tillväxten och få fram bättre färg på blommorna.

Sommarbeskärning, pincering: Efter blomningen när de nya skotten börjar utvecklas, nyp med fingrarna av skottspetsen på de nya, ännu ovedade, skotten. Du kanske tycker det är onödigt att bryta av en liten skotsspets, men det hjälper växten att hålla sig tät och prydlig. Det viktigaste syftet är att öka blomning och få bra färg på högbladen!

Hårdare vinterbeskärning: På hösten inför vinterförvaring, klipp ut alla döda och torra kvistar som du kan se. Ta av toppen av plantan. Fortsätt sedan inåt i busken. Bougainvillea har taggar, så akta dem när du beskär inuti. Ta bort några grenar som inte har blommor. Skär av också några grenar som har alltför många löv. Detta kommer att hjälpa växten att bli luftigare.

Övervintra svalt, 10-12 grader, och luftigt och ljust. Vattna under vintern men bara så pass mycket att växten inte helt tappar spänsten. På vårvintern, ta in bougainvillean och byt jord till mullrik blomjord som blandas med 1/4 grov sand.

Under sommaren gödselvattnas bougainvillean varje vecka. Vattna också rikligare än under vintern.

Med vänlig hälsning Sylvia