Vildvin på portalen ?

Britt Inger Zetterqvist

Hej ! Jag har tidigare undrat över min portal vid stugan. Då funderade jag på "plantering" på taket… Har precis tänkt om, hur skulle det se ut med vildvin där i stället ? Tänker mig de vackra bladen o färgerna…. Klättrar de själva om man planterar dem vid stocken som håller upp taket? Skulle önska det iaf :) Är de lättskötta, tänker närmast på vattningen ? Vi finns i zon V och är ju inte i stugan varje dag men är dit nästan varje helg när vi inte har semester för då är vi ju där hela tiden :) OM ni tror att detta är ett bra förslag, då skulle jag tacksamt ta emot tips på en passande sort. MVH Britt Inger

Odla Svarar: 

Det var en maffig portal! Och mot skogens grönska skulle det se häftig ut med ett glödande vildvin på hösten. Men zon 5 ställer till det så pass att det bara är engelsmannsvin, Parthenocissus var. engelsmannii som kommer i fråga.

Kanske kan du pröva med det så får du se om den klarar sig där. Du kanske kan blanda med en härdig klematis, t.ex. 'Riga' eller 'Cyanea', om du vill ha lite blomning också? 

Sylvia