Vild mark

Elin

Hej! Det är så att jag har en bit vild mark där det finns stora stenar. Nässlor, massor av kirskål, vitsippor, lupiner, bergklint, fingerborgsblommor växer vilt med hallon, nerklippta hassel o buskar. Lite nerförsbacke. Området är ca 60 m2. Vad kan man göra för att styra upp det? Vill gärna behålla blommorna, men vill bli av med buskarna. Kollat på ogräsduk/markduk, funkar det att bara lägga på och sen täcka med bark? Göra hål i duken för att spara vissa växter? Elin

Odla Svarar: 

Hej!

När det gäller buskar som du inte vill ha kvar så är det säkrast att gräva upp dem med rötterna. Då får du ju också "rena" ytor dit du kan så eller flytta andra blommor om du vill. Att ta bort rötterna säkrar att det inte blir rotskott senare eller att förmultningssvamparna får fäste i de gamla stubbarna.

Visst kan det också funka att såga ner buskarna vid marknivån och lägga på en tjock markväv och sedan täcka den med bark. Du kan så klart göra hål i duken om du vill ha någon buske kvar just där du ska ha duken. Nackdelen med detta är det ovanstående med svampar och rotskott som lyckas bryta sig ut ändå.

Att lägga markväv över kirskålen brukar däremot funka utan problem, så på ställen med enbart kirskål och annat rotogräs går det bra.

Med vänlig hälsning Sylvia