Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vigna caracalla

Hej Sylvia!
Mina Vigna Caracalla har jag övervintrat i källaren där de fått regelbunden belysning under vinterdagarna. Jag har klippt ned den några gånger. Nu har jag tagit upp dem i bostaden, försett dem med höga blompinnar och de växer med rekordfart!

Nu till min fråga: När kan jag ta ut dem på altanen? De blommade ju för första gången i oktober förra året vill jag minnas. Jag planerar att plantera om dem i större krukor när de ska ställas ut. Altanen har ett tak av transparent plast och plantorna ska växa upp efter träpelare. Nätterna är ju fortfarande mycket kalla och jag befarar att lianerna kommer att frysa om jag ställer ut dem nu. Jag vill ogärna klippa ned dem eftersom jag tror att blomningen kan försenas då. Jag har varit ute på nätet och läst om bönan, men finner inget svar på min fråga.

Tåligheten i USA anges till mellan zonerna 9 och 11, men jag kan ju inte jämföra de zonerna med våra.

Jag ser fram emot ditt svar!
Glad Vår!
Toini Rotebrink, Karlstad

Odla Svarar: 

Denna snäckböna från tropiska Amerika är tyvärr inte härdig hos oss, den fryser nog direkt om man tar ut den nu. Så ni får försöka ha den inne tills nätterna inte längre går under noll-strecket.

Ni kan ju sakta börja vänja den för utelivet genom att ta ut den några timmar (öka tiden allt eftersom) under varma dagar och i början ha den under växtskyddsfleece så att solen inte bränner den.

Sylvia