Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vidjehortensia

PrunusHej!
Vi har i vår trädgård en Vidjehortensia planterad av förra ägarna till huset. Vi bor i Täby, Stockholm och den står i västerläge med begränsad tillgång till sol. Den har inte blommat och den växer väldigt glest, som ett litet träd ca 1,5 m högt. (se bif. bild. ) Den är lite konstigt placerad, kan jag flytta den? Kan jag göra någon för att få den att blomma?

Ska jag beskära den för att få den lite tätare?

Tack på förhand!
Med vänlig hälsning
Sofia

Odla Svarar: 

Om du menar trädet på på bilden så är den ingen vidjehortensia, det är någon sorts Prunus, ev. fågelbär. Det kan man se sedan när den blommar om några år. Och jag tycker att den står ganska bra där den står (åtminstone vad jag kan se på bilden), men den kommer att bli stor om du inte beskär den. Du kan ev. gallra lite på de övriga växterna som står intill den om du tycker det ser för rörigt ut.

Och visst kan du beskära Prunus om du vill, det gör man nu i juli-augusti-september = JAS-perioden, för på våren savar den mycket. Det är ju ett stamträd så ta bort alla smågrenar som kommer under kronan. Om du inte vill ha den högre så kan du senare kapa toppen och korta in grenarna lite. Den kommer dock att svara med en massa vattenskott om man tar mycket på en gång, så Prunus bör man klippa i etapper under några år.

Sylvia